חמש הערות ועוד אחת בנוגע לעבודה בשעות נוספות

למרות שהאינפורמציה לגבי עבודה בשעות נוספות זמינה, יש הרבה פעמים בלבול ואף חוסר ידיעה של עיקרי הדברים הנוגעים לעבודה בשעות נוספות: 

1. אסור לשלם שכר גלובאלי שכולל תשלום גם עבור עבודה בש"נ. כלומר – תלוש שמופיע בו תשלום אחד כולל עבור שכר בסיס וש"נ ללא הפרדה בין הרכיבים – אינו חוקי. ככלל, במקרה של תביעה המעסיק יצטרך לשלם באופן מלא עבור כל הש"נ שביצע העובד כאילו לא שילם עבורן מעולם. 

2. מה מותר? מותר לעשות הפרדה בשכר בין שכר היסוד כולל לבין שכר כולל עבור ש"נ. לדוגמה: 5,000 ש"ח שכר יסוד ו 1,500 ש"ח עבור ש"נ. החוק בא להקל על המעסיק שלא יצטרך מידי חודש לבדוק כמה שעות בדיוק ביצע העובד. 

3. יחד עם זאת, הסכום הגלובלי שנקבע לתשלום עבור ש"נ צריך לשקף את מס' שעות העבודה האמיתי שביצע העובד. כלומר, לא ניתן לשלם לדוג' 1,000 ₪ עבור 50 ש"נ שעה ששכר היסוד עומד על 10,000 ₪. צריכה להיות פרופורציה בין השכר לשעה לבין השכר עבור ש"נ. אחרת, ניתן בסיום ההעסקה לתבוע הפרשים תוך קיזוז הכספים ששולמו על חשבון הש"נ. 

4. ש"נ מחשבים קודם על בסיס יומי ורק לאחר מכן על בסיס שבועי (סה"כ 43 שעות עבודה "רגילות" לשבוע). כלומר, לעובדים 5 ימים בשבוע ישולם עבור ש"נ החל מתום השעה התשיעית או לאחר השלמת 43 שעות עבודה שבועיות. אם העובד נדרש לעבוד ביום שישי, ייתכן מצב שאם כבר השלים 43 שעות עבודה, אזי כל שעות העבודה של יום ו' יחשבו ש"נ. לעובדים 6 ימים בשבוע ישולמו ש"נ החל מתום השעה השמינית. 

5. חשוב מאוד: הגדרת "משרת אמון" בהסכם ההעסקה איננה מילת קסם שמקנה למעסיק בהכרח פטור מתשלום עבור ש"נ. יש לבדוק את מהות המשרה לגופה. רק מקרים שבהם העובד הוא בססטוס כזה שיש בידיו את היכולת להתוות המדיניות במקום העבודה תוך הפעלת שיקול דעת עצמאי וכן מקרים בה זוכה העובד לשכר גבוה עשויים ללמד על משרת אמון. לדוגמה: גם מנהל סניף של רשת מזון ידועה אינו משמש במשרת אמון, שכן הוא רק מיישם את מדיניות ההנהלה ולא קובע אותה. זו הבחנה חשובה. שכר גבוה כשלעצמו אינו מלמד על משרת אמון. 

6. ניתן לתבוע שעות נוספות שבוצעו ולא שולמו עד 7 שנים אחורה ממועד הגשת התביעה. לדוגמה עובד שעבר בין השנים 2005 ועד 2013, יכול לתבוע בשנת 2015 בגין כל השנים החל מ 2008 ועד 2013 (כולל).