10 הדברות להסכם שותפים

המטרה של רשימה קצרה זו הנה להציף בפניכם מס' נקודות שחשוב להסדיר בהסכם בין השותפים. הנקודות הללו צריכות לזכות להתייחסות בכל הסכם שנערך בין שותפים (בין אם בעלי מניות בחברה ובין שותפים בשותפות).

יש המקימים מיזם משותף (חברה, שותפות) ודואגים לפרסום, עובדים, חומרים, אמצעים וכד'. את הדבר הבסיסי ביותר – הסדרת מערכת היחסים בינם לבין עצמם – הם דוחים לשלב מאוחר יותר או חמור מכך, סומכים על החברות המשותפת או היחסים המשפחתיים שיעזרו להם לצלוח את הדרך המשותפת. אך זהו בדיוק המתכון לשיתוק העסק המשותף או לחיכוכים מיותרים, שעה שבדרך נתקלים לפתע בקשיים לא מתוכננים

אז מהם הדברים שחשוב להסדיר ביחסים בין הצדדים ובהסכם שותפים?

1. יש להסדיר בהסכם שותפים את אופן קבלת ההחלטות בחברה/בשותפותהאם עפ"י רוב? האם יש צורך בהחלטה פה אחד? אלי לייחד החלטות מסוג מסוים אשר יחייבו החלטה פה אחד (לדוג' החלטה על פירוק החברה, שינוי יעוד, מינוי מנכ"ל, זכויות חתימה וכד')? 

2. יש להסדיר בהסכם שותפים את המקרה שבו אחד השותפים מעוניין לעזוב את החברה/השותפות. השותפים שנשארים עשויים למצוא את עצמם עם חובות גדולים שירבצו רק עליהם. 

3. יש להסדיר בהסכם שותפים את המקרה שבו אחד השותפים מעוניין למכור את חלקו לצד שלישי. השותפים שנשארו עשויים למצוא את עצמם עם מישהו שהם כלל לא מכירים וכלל לא סומכים עליו. 

4. יש להסדיר בהסכם שותפים את המקרה שבו השותפות/החברה הגיע למבוי סתום בשל מחלוקת בין הצדדים. מבוי סתום ללא פתרון עלול להוביל לפגיעה בעסק המשותף, להקשחת העמדה של בנקים ומתן אשראי וכד'. 

5. יש להסדיר בהסכם שותפים את המצב שבו אחד השותפים חו"ח נפטר או סובל מאבדן כושר עבודה. האם הוא ימשיך לקבל את חלקו בזמן שהוא כלל אינו תורם לעסק. 

6. יש להסדיר בהסכם שותפים את חלוקת האחריות בין השותפים. המטרה הנה שהכל יהיה שקוף וברור. שלא תהיינה "הפתעות". 

7. יש להסדיר בהסכם שותפים מצב שבו העסק זקוק להשקעה כספית נוספת. במצב כזה נשאלת השאלה (אותה יש להסדיר מראש) – מה קורה אם אחד השותפים מסרב להביא עוד כספים? האם חלקו בשותפות קטן? 

8. יש להסדיר בהסכם שותפים את היחסים שבין השותפים לבין העסק. במידה והשותפים הנם עובדים של העסק/החברה יש לערוך הסכמי העסקה ברורים שיגדירו כמה כסף כל שותף מושך. 

9. יש להסדיר בהסכם שותפים את המועדים והתנאים למשיכת רווחים מן העסק ע"י השותפים. המטרה הנה למנוע משותף אחד לייצר בעיות על רקע כזה, כאשר הכל נקבע מלכתחילה בהסכמה מחייבת. 

10. יש להסדיר בהסכם שותפים את התחייבות השותפים כלפי העסק/החברה/השותפות ויש לקבוע ולהחיל את מנגנון שמירת הסודיות ואי תחרות בעסק. כבר היו לא מעט מקרים שבהם אחד השותפים שהסתכסך עם שותפיו – גם תקע את פעילות החברה וגם הקים חברה מתחרה ושידל את כל לקוחות החברה הראשונה. 

כעת, כאשר אתם השותפים מצויים באופוריה של הקמת המיזם המשותף, זה הזמן לעשות צעד להסדרת היחסים ל'יום סגריר' שלא יבוא. בדיוק כמו בחתונה. 

*הכותב הנו עו"ד ממשרד שי רשף משרד עו"ד העוסק בסכסוכי שותפים.

מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.